Tüm Hastalıklarla ilgili temel ön bilgiler bulabileceğiniz burda

Kızamıkçık

Kızamıkçık ( Rubella - German Measles - Üçüncü Hastalık - Üç Gün Kızamığı )

Etken Togavirüs ailesinden RNA içeren rubella virüsudur. Hastalık oral damlacık veya transplasental yolla bulaşır. Genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülür. Tek antijenik tipi vardır. Hastalığı geçirenler hayat boyu bağışık kalırlar.
Klinik : Kuluçka süresi 2 - 3 haftadır. Prodromal dönemde hafif kataral belirtiler vardır. Ense ve kulak arkası (oksipital ve retroauriküler) lenf bezlerinin şişmesi karakteristiktir. Döküntüler başlamadan önce yumuşak damak üzerinde açık pembe lekelenmeler (peteşiler) meydana gelir. Döküntüler baş bölgesinden başlar 24 saat içinde tüm vücuda yayılır. Döküntüler çok küçük , pembe maküller şeklinde başlar, makülo-papüler olabilir ve genellikle birleşmez. Erüpsiyon 2 günde, rezidüel pigmentasyon da birkaç günde kaybolur. Hastalık % 10 - 40 oranında asemptomatik seyreder. Farenks ve konjoktiva hafif hiperemiktir. Kızamıktan farklı olarak fotofobi yoktur. Ateş kısa süreli ve hafiftir. Dalak hafif büyümüş olabilir. Adolesan ve erişkinde artrit / artralji olabilir. Sekel bırakmaz.

Tedavi : Semtomatiktir. Genellikle tedavi gerekmez.

Komplikasyonlar : En önemlisi gebelerde "Konjenital Rubella Sendromu"na neden olmasıdır. Gebeliğin 8 - 12. haftasında annenin Kızamıkcık geçirmesi nedeniyle meydana gelir. Viremi fetusta mitozu inhibe eder, Kromozom kırılmalarına neden olur. Fetal infeksiyon riski ilk trimestirde % 50 - 80 , ikinci trimestirde %10 - 20, üçüncü trimestirde ise nadirdir. Bu sendromda bebeklerde doğumsal sağırlık, kalp anomalileri, katarakt, mikroftalmi, mikrosefali, hidrosefali, mental retardasyon görülebilir.

Korunma : Aktif immunizasyon (aşılama) ile olur. Hastalık ile temas etmiş bağışık olmayan hamile kadına ilk 7 gün içinde 4 ml IgG yapılmalıdır. Bu temas ilk trimestirde olmuşsa gebelik sonlandırılmalıdır.